tiistai 1. joulukuuta 2015

Väinön diagnoosi

Raision Univet Vettoriin meillä tosiaan oli eilen aika klo 15.
Ensin ihan vain kuunneltiin sydän ja todettiin, että kyllähän sieltä sivuääni kuuluu. Oireiden kuvailuni perusteella päätettiin tehdä sydämen ultraäänikuvaus. Ajeltiin pojalta karvat kainalosta ja tutkittiin. Itsehän en oikein siitä laitteesta tajunnut mitään mutta eläinlääkäri sanoi että hän tekee tarkat mittaukset ennen kuin saadaan kuulla tuloksia. Lisäksi hän oli sitä mieltä että kannattaisi ehkä ottaa röntgenkuvat vielä keuhkoista ja ne tottakai sitten otettiin.
Röntgenissähän Väinö sydänpotilasepäiltynä oli ihan täysin hereillä. Olihan se vähän säätöä :D Minä ja kihlattu kahdestaan pidettiin pientä (muuten punnituksessa oli 10,4 kiloa) mäyräkoiraa etupäästä ja takapäästä kiinni ja väännettiin ihme asentoon. Toinen kuva otettiin sellaisessa ''kissakourussa'' Väinö siinä selällään.


Vähän ajan päästä meidät kutsuttiin kuulemaan tuloksia ja kyllähän se sydänvika sieltä löytyi. Kirjoitan tähän eläinlääkärin raportin kokonaisuudessaan.

''Väinö tuotiin klinikalle tutkimuksiin etenkin yöaikaan ilmenevän yskän ja alentuneen rasituksen siedon vuoksi.
Yleistutkimuksessa sydämessä kuultava sivuääni 2-3/6, selkein vasemmalla alhaalla.
Rytmi normaali sinusrytmi, syke 88/min. Pulssi normaali. Hengitystiheys ja -tyyppi normaalit.
Väinön sydäntä tutkittiin ultraäänellä. Todetaan vasemman eteiskammioläpän muutos (rappeuma) ja n. 30% vuotovirtaus läpänmuutoksen vuoksi. Ei vasemman kammion laajentumaa, kohtalainen vasemman eteisen laajentuma. 

Lisäksi Väinön rintaontelosta otettiin röntgenkuvat. Kuvissa nähtävissä keuhkoissa tiivistymämuutoksia, jotka viittaavat nesteen kertymiseen keuhkoihin. Lisäksi nähtävissä keuhkoputken seinämissä tiivistymää, joka voi viitata tulehdukseen tai olla ikään liittyvä muutos.

Aloitetaan sydänlääkkeet (Benakor ja Vetmedin) sekä nesteenpoistolääkitys (Furovet) ohjeen mukaan. Lisäksi tulehduksen varalta antibioottikuuri suun kautta ohjeen mukaan. Seuraava kontrolli kuukauden kuluttua. Ottakaa yhteyttä jo aiemmin, mikäli Väinön vointi heikkenee tai ongelmia lääkityksen kanssa.''

Eli diagnoosi on siis vasemman eteiskammioläpän rappeuma eli endokardioosi. 


Saatiin samalla aika paljon tietoa sairaudesta. Kukkaro kevyempänä ja vähän mieli maassa - riippuu kuulemma todella paljon koirasta kuinka nopeasti sairaus etenee. Parannusta ei ole mutta lääkityksellä monet koirat elävät monia vuosia. Toisilla taas valitettavasti sairauden kulku on nopea... toivotaan ensimmäistä. Ihan kauheaa yhtäkkiä tajuta se, että pikkumusta ei olekaan täällä ikuisesti. Onko ensi kesänä - vuoden päästä jouluna, sitä ei tiedä. Mutta toisaalta on myös samaan aikaan helpottunut olo siitä, että nyt tiedetään mikä on ja on oikeat lääkkeet. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti